Tuesday, April 20, 2010

AYRA SUKA MISS V

Lately aku noticed yang ayra sangat sukakan Miss V (vitagen). Kalau gi kedai mesti kena beli kalau dia nampak Miss V nih. Sekali minum tak cukup sebotol, mesti request lagi satu. Tapi botol kedua tu tak abis diminum, cuma setengah botol.

Dulu (masa dia baru 1yr) aku penah bagi dia rasa n aku nak bagi dia minum utk solvekan problem berry dia. Time tu dia tolak sambil buat muka masam. Sampai sudah takmo minum.
Sekarang, kalau sesapa buka fridge n dia nampak Miss V nih harus bagi dia minum. Kalau tak, jerit satu rumah.

Tapi, aku macam risau gak. Sebab Miss V nih kan manis. Ok ke untuk budak umur 2 tahun? Hmmmm, so far ayra minum takdak masalah apa. Membantu lagik proses berry dia. Tak penah plak dia cerry berry pas minum Miss V nih.

Ibu-ibu sekalian, apa pendapat/cadangan korang?

Sekian,
Ibu dalam dilema.

20 comments:

  1. Miss V tu memang sesuai utk atasi masalah kanak2 yg susah nak berry, tapi kalo anak kita batuk berkahak, Doc. memang tak suggest kalo kita kasi bebudak minum Miss V tu, pasal boleh menambahkan lagi kahak...itu yg kak suzi tau la. tapi sikecik kak suzi pun sama, pantang tgk botoi V, cepat2 p serbu

    ReplyDelete
  2. kak suzi: ermmm, takat nih ayra tak batuk berkahak truk sampai kena sedut. so, maksudnya ok ke kak suzi? bleh proceed bagi ekk? nanti kalau cerry berry atau batuk berkahak baru stop ekk?

    ReplyDelete
  3. owh tak boleh ek kalau batuk berkahak..tq sgt2 for da info =D

    ReplyDelete
  4. nami: kak long pun ada terbaca pasai tu... jgn bagi anak V nih kalau dia batuk berkahak...sebab akan menambahkan kahak...

    ReplyDelete
  5. asyraf pun sgt suka vitagen ni.
    bleh abis 2,3 botol dlm sehari.

    tapi akibatnya, x lama lps tu, wajib la dia demam. pesal ntah.

    adakah sbb dlm vitagen tu ada kultur2 hidup yg klau teroverdose, leh wat dia demam?? ntah ler...

    ReplyDelete
  6. samalh mcm izza..suka minum vitagen..kadang2 nutrigen, kadang2 solivite..tapi mmg bagus untuk melancarkan berak tu..mmg pantang kalo nampak mende nih..hehe

    ReplyDelete
  7. ann: hmmm, bagus jugak soklan tu tapi kita kena sama2 cari jawapan sebab ros pun xtau jawapan nya... kalau dapat info, share ya... sharing is caring...

    ReplyDelete
  8. Zette: rasanya ramai toddlers yg suka minuman berkultur nih tp ok ke? sebab kalau kita sendiri minum pun, mcm manis sgt je kan?

    ReplyDelete
  9. ni sama la ngan anak2 siti
    mmg sorang minum 5 botol sekali hadap..huhu

    ReplyDelete
  10. Siti: feveret budak2 nih tp ada effect apa2 tak kat budak2....hurmmm...

    ReplyDelete
  11. rasanya rmai bebudak yg suka mnum V ni ....& klu minum msti x ckup sebotol..

    tp mcm anak dra fiza skrg dah nak masuk 4 tahun ..kegilaan pada V ni dah kurang ler ...
    & setakat ni xde apa2 effect plak klu mnum bnyk pun ....

    ReplyDelete
  12. fiza: ank fiza dah jemu kot sebab dulu2 slalu minum... (mmg lama2 diorg akan jemu ek dan diorg sendiri akan kurang minum???)

    ReplyDelete
  13. samalah with my arissa..mmg suke..tp ina jarang bg die minum..taknk selalu..sbb selalu minum terus dr fridge kan..kkdg geram gak..hehe

    ReplyDelete
  14. miss V ni mmg sedap!..anak2 izan pun suka...kalau xpun selalu beli nutrigen / solivite... rasanya ok kot tapi tak delah bagi kerap sgt...

    ReplyDelete
  15. ina: direct dari fridge pun x ok kan... btol gak tu...

    ReplyDelete
  16. izan: sekali-sekali ok kot kan? selalu tu yg tak ok kot...apa2 pun kalau berlebihan akan memudaratkan..

    ReplyDelete
  17. ok kot... sbb aerish pn minom... tapi sbotol sehari jer la... ;p

    ReplyDelete
  18. mamaaerish: mmg takde side effect ekkk...

    ReplyDelete
  19. damia pun suka mnm tp bukan vitagen tp sustage ala adik badik vitagen la.asal g giant je sure dia nk air tu slalu bli yg blackcurrant so far xde plak damia kena ceri beri mn air tu kita pun riso gak sebab air tu manis kan...xpe ke budak2 baya diorg ni minum?tp xselalu la bg damia air ni kdg2 je bila g giant

    ReplyDelete
  20. nana: maoriti bebudak baya diorg nih suka minum air cenggini kan? kita plak yg risau... aritu ayra mmg minum tiap ari... skrg ros stop kejap, maybe pasnih nak bagi 2x seminggu je... nanti kalau dpt info apa2 pasal minuman2 seumpamanya share kat sini eekkk....

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails