Friday, August 07, 2009

BIHUN GORENG PUTIH

Biasanya pagi b4 kluar rumah aku masak nasi...
Kalau ada stok barang nak di masak, aku masak sejenis dua...
Tapi selalunya en.abu beli lauk la...

Tengahari kemarin en.abu x balik lunch coz dia ada hal...
So, ptg kemarin aku plan nak buat spaghetti atau bihun goreng...
Tapi keduanya macam tak brapa nak cukup bahan...
At last aku decide utk buat bihun goreng putih...
Actually nih percubaan pertama aku...
Selalu makan yang mama masak and i like it very much!

Bihun nih kalau letak carrot, udang/sotong/ayam lagi best...
Kemarin dalam esbok aku cuma ada kacang buncis...
hentam je lah labu...
Jom kita tengok resipi bihun goreng putih


Bahan-bahan:
1 bungkus bihun (direndam 1-2 jam)
2 ulas bwg putih
2 sudu besar sos tiram
2-3 sudu besar air asam jawa
garam
gula
myk utk menumis

Bahan-bahan A: (dikisar)
Segenggam ikan bilis
6-8 biji cabai melaka
1 labu bwg besar

Bahan-bahan B:
10-15 btg kcg buncis(dihiris nipis dan menyerong)
1 btg carrot (dipotong jadi mcm btg mancis tapi tebal sket)
udang (air udang akan menyedapkan lagi bihun nih)
sotong
ayam (dipotong kecil2)

Cara membuat:
1. Panaskan minyak. Tumis bwg putih hingga naik bau dan masukkan bahan A, masak hingga pecah minyak.
2. Masukkan udang/sotong/ayam.
3. Masukkan sos tiram, air asam jawa, gula dan garam.
4. Bila bahan tadi agak masak, masukkan bihun, kcg buncis, carrot dan gaul sebati. masukkan secawan air atau lebih utk masakkan bihun tadi.
5. Bila bihun dan sayur tadi dah masak, buleh hidangkan dgn bwg goreng, cili potong dan daun bawang.

Selamat mencuba!


9 comments:

  1. amboi sedapnya bihun goreng putih tu..tambah2 mkn panas2 time hujan cam ni...mesti best

    ReplyDelete
  2. Sedapnye..tetiba rasa lapor yang menggila2..haihh..:p

    Leh torai neh..sebelom neh asek wat bihun oren tuh je..:D

    Kalo bihun putih orang panggil bihun singapore gak kan.. ker bukan? Hehe..letak lada hitam..tapi xpenah buat..mak yang buat..hehe

    ReplyDelete
  3. mamasyaza: btol kak, sedap.cubala buat... mudah jer...

    fara: a'ah bihun singapore tapi x letak lada itama. kalau letak lada itam jadi bihun hailam rasanya. cubala mesti nak buat lagi...

    ReplyDelete
  4. kaklong pun br cuba buat bihun goreng putih ni last week, jamu kwn2 balong dtg umah plk tu... cuak gk takut x sedap... sekali licin da... siap balong masuk dapur tanya ada lg tak? 5 org, 1 bungkus bihun, x cukup ke?

    ReplyDelete
  5. heheheh, sedap sgt le tu... ke depa yag lapaq... buleh buat lagi pasnih...

    ReplyDelete
  6. Anonymous5:49 PM

    best thanks

    ReplyDelete
  7. roha 171210:23 AM

    thanks for resepi i likes

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails