Selamat Berposa semua...
Tahun nih aku sambut posa kat rumah MIL...
Malam pertama sahur, cik kecik tu pun bangun sama...
Tak dapat nak tolong MIL sediakan makanan sebabnya cik kecik tu 'merap' (bahasa kedah, maksudnya buat perangai)...
Langsung dia xmau kat sesapa pun... Kat abah dia pun xmau...
Letih jugak la... Mintak2 la tak berlarutan ke malam2 seterusnya...
Uwaaaa, cik kecik bangun tiap2 kali sahur...
Jenuh la, nak bajet time, nak masak lagi, nak melayan dia lagi, nak makan lagi...
Menu berbuka hari pertama:
1. Pulut Seri Kaya/Pulut Seri Muka (MIL buat)
2. Kuih Lompang (MIL buat)
3. Murtabak (SIL beli)
4. Rebung masak air manis
5. Ayam Bakar
6. Teh Panas (rumah MIL berbuka dgn air panas)
Menu berbuka hari kedua:
1. Kueytiaw Hailam (aku buat)
2. Buah Melaka
3. Masak Lemak Cili Api Ayam+Rebung
4. Daging Rebus+Air Asam
5. Air soya+cincau (aku gi beli kat param dgn en abu) dan teh panas
Time sahur and berbuka ada pembuka selera, ikan terubuk masin dari Sarawak...
Adik ipar SIL mengajar kat sana, skrg kan cuti skolah so dia bwk balik ole2 utk kami...
Petang nih taktau la nak buat apa utk berbuka...
Sunggu kekeringan idea...
Kailan ikan masin?
Drumet pedas Ayamas masak sos?
Hmmmmm...
saya pun tatau nak masak/makan ape petang ni..apepun tkde dlm peti ais ni..sbb baru je balik dr jitra smlm.huhu..gamaknye param la jawapannye ptang ni..hehe
ReplyDeleteterliur pulak bila terbaca n3 ni skang..
ReplyDeletediyana: param pun param la...hihihih...
ReplyDeletemummy2haqq: alahai, punya la xmau letak gambar2 lauk-pauk takut yg membaca terliur tapi xde gambar pun dah terliur ekkk...
apa kata kita masak yg simple2 aje. izan pun tatau nak masak apa ni...
ReplyDeletenak goreng ikan ngan pecal je la.
(ibu ayra penah xdengar pecal?)
mmg nak masak simple2 tapi kekeringan idea trus arini...maklumla 2 ari berbuka kat rumah MIL...
ReplyDeleteermmm pecal tu yg makan sayur2 dgn kuah kacang tu kan? (kat sini ada yang panggil gado-gado)...sedap tu, my feveret tapi x penah try buat kuah kacang...
aritu aku balik perlis kenduri sambut posa kat umah mak aku...kakak aku buat pecal...sedap....betul2 terliur laa teringat pecal...
ReplyDeleteaku kat sini lagila kering idea nak masak apa...aku pun bukannya pandai masak..hehehe
semalam aku masak sambal ikan talapia..tak fresh ikan tu biasala beli pun kat tesco...harini rasa mcm nak masak nasik lemak ngan sambal ayam ja...
Cidah, aku pun suka makan pecal tp aku x penah buat kuah kacang...nanti nak kena try jugak la... tapi time 'bendera merah'... bleh rasa... benda x penah buat aku x pandai nak agak... pos la nasi lemak kat sini sket... terliur aku dengaq...
ReplyDelete