Wednesday, August 19, 2009

SEJENIS SAHAJA

Hari ni rasanya dah terlebih virus M dalam badan aku...
Sebabnya cuma sejenis lauk yang aku masak sebagai hidangan tengahari merangkap dinner en.abu (kalau dia nak mkn mlm la)...
Resipi rekaan aku sendiri berdasarkan stok bekalan barangan yg ada dlm esbox...
Ikan masak sambal tomato.... Hehehehe suka ati je nak letak nama...
Senang sangat....

2 ulas bwg putih+2 labu bwg besar+4 biji cili besar+1 biji tomato=dikisar kasar...
Panaskan minyak, tumis bahan kisar sampai pecah myk...
Masukkan gula dan garam secukup rasa...
Last sekali masukkan ikan yang dah digoreng...
Kalau nak pedas masukkan sekali cabai melaka dalam bahan kisar tadi...
Apa saja jenis ikan pun buleh....
Cuba la....

*** Arini mintak en.abu belikan sup utk mkn dgn lauk yg sejenis itu... Nak buat sup sendiri tapi ayam/daging takdak, nak beli, malas.... sekian.


5 comments:

  1. sedap2...!!

    akak mmg x keje ekk...???
    sbb sempat msk2 ni..
    iena yg satu hari dalam umah ni pun
    x ngadap kuali periuk semua..hihi

    ReplyDelete
  2. iena, akak x keje btol lagi... sebabnya akak study lagik dan part time pembantu penyelidik kat UniMAP, perlis... Lepas antar ayra akak trus masak...kol 10 lebih akak dtg kluster(makmal), abiskan keja kat sini plak...

    ReplyDelete
  3. kdg2 kan klw dah lapo tu xkisah dah mkn lauk sejenis je kan

    ReplyDelete
  4. hehehe, btol tu nana... tambah2 lagi bila penyakit M dtg melanda...

    ReplyDelete
  5. Ooo...gitu citanya...

    hihi..leh lak ye x keje btol lg...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails