Thursday, July 02, 2009

RESIPI SPAGHETTI CAMPAK2

Mungkin ramai yang dah terer masak spaghetti nih...
Aku post resipi spaghetti campak2 aku as request by kak su...

SPAGHETTI BOLOGNESE

Bahan-bahan:
500g spaghetti
3 ulas bwg putih (cincang)
1 labu bwg besar (potong dadu)
1 tin kecil tomato puree
1 tin tomato soup Kimball
5 biji tomato masak (diblend)
1 tiub ayam cincang (daging pun boleh)
1 kiub stok ayam (sebab aku pakai ayam cincang)
I tin cendawan butang (dihiris nipis atau beli yg siap hiris)
I btg carrot (dipotong dadu)
Mixed herbs
Myk masak
1 sudu besar butter
Garam dan gula secukup rasa

Cara penyediaan:
1. Rebus spaghetti dgn satu sudu myk masak. Then angkat dan toskan
2. Panaskan myk masak dan butter. Masukkan bwg putih dan bwg besar. Biar agak layu.
3. Masukkan tomato puree, tomato blend dan tomato soup. Kacau sebati dan biar seketika.
4. Masukkan ayam, carrot dan cendawan. Masukkan kiub ayam dan mixed herbs.
5. Masak sampai kuah agak kering dan melekat dgn ayam. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
6. Hidangkan.

Simple je kak su kan...?
So, apa lagi....

1 comment:

  1. selalu kalo msk spageti guna prego tu jer..
    lagipun tiara mkn sorang ebckham n org lain x sukerrrr

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails