Tuesday, July 21, 2009

RESIPI PUDING MARBLE

Kak Long AshAnas, sorry lambat upload resipi2 tu...
Nih pun tak bleh bagi semua sekali...
Nih puding marble dulu ok...

Bahan-bahan:
1 cwn agar2 (biasanya 12g agar2 bila dibasuh dpt 1 cwn)
3 1/4 cwn air
6 sudu besar gula
1 tin susu cair
1 stgh sudu besar tepung kastard
1 sudu besar serbuk koko

Cara membuat:
1. Masakkan agar2 dgn air sampai larut.
2. Pastikan agar2 dah larut baru masukkan gula.
3. Bila gula pulak larut, masukkan susu cair. Kacau sebati.
4. Masukkan tepung kastard. Kacau sebati.
5. Setelah agak mendidih, asingkan lebih kurang satu mangkuk adunan tadi ke dlm bekas yg lain.
6. Cairkan serbuk koko dgn sedikit air panas kemudian masukkan dlm adunan yang sikit tadi.
7. Tuang adunan kastard dan koko tu berselang seli ke dlm acuan dgn nisbah 2 kuning, 1 koko. Tuang di tgh2 utk dptkan corak yang cantik.
8. Biarkan sejuk baru masukkan dlm esbox.

Selamat Mencuba!


10 comments:

  1. salam

    nie mmesti sedap

    ReplyDelete
  2. Thanks Kak Long... bila la leh nak cuba ni... teruja... hm, nak bwk gi penang nnti lah...

    ReplyDelete
  3. sedapnye..nak try buatla minggu ni! nanti jadi nak upload la dlm blog.

    ReplyDelete
  4. salam kenal,
    nampak sedap..harus cuba ni

    ReplyDelete
  5. wow! sedap nye nmpk leh try nanti ni

    ReplyDelete
  6. sedapnya...
    tpkalu buat sendribelum tentu sedap...
    :)

    ReplyDelete
  7. amna: salam, cuba dulu baru tau...

    k.long:welcome, gi penang ada apa?

    arnirina:ok, kalau upload bgtau k...

    nieda: salam kenal, mmg sedap. cubalah...

    ReplyDelete
  8. nana: try ler...

    cabbiena: mana tau, ntah2 lagi sedap...

    ReplyDelete
  9. nak gi bcuti la kak long... bkelah ke... yg pasti nk gi tepi laut... ingat x psl kak long sakit hr tu, doc suh g bcuti, release tension...

    ReplyDelete
  10. k.long, elok jugak tu...mama ada ceta pasal tu...bg release tension...maybe culture shocked sebab jaga baby kot...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails