Pertama kali masak dan siang udang lipan. Rujuk entri terdahulu. Aku rebus je udang nih. Kasi letak serai+bwg besar+halia+cabai melaka+garam. Sedap sangat dah. Cuma isi udang nih tak banyak aa plus isi dia cair dengan kuah. Len kali kena beli yg besor sket. Baru sedap.
Arini memula plan nak goreng kunyit/sambalkan je udang lipan yg masih ada dlm esbok. Sekali time nak goreng, isi cair dalam minyak menggoreng. Sudahnya aku gorengkan trus dgn cendawan tiram+kacang buncis letak bwg besar+cabai merah potong. Siap cuma lori garam tertumpah sket sebab awalnya plan nak buat sambal kan... Apa2 je lah, janji sedap bila di makan dgn nasi putih. Pair plak dgn gulai telur, lagi la sedap dimakan time2 mendung hujan nih.
Semalam jugak pertama kali aku buat pop cake. Terbuat sebab ada cupcake lebih, dah tak termakan. Bahan2 nak buat pop cake pun sedia ada. So, inilah hasilnya...
Sangatla buruk rupanya. Tapi sedap sebab aku taruk badam cincang. RUpa buruk tapi rasa maveles.
udnag lipan tu bakar jer sedap...
ReplyDeleteisi kunyit, garam then rempah kari skit + bawang putih mesin..then panggang atau bakar jer
@Bionic women
ReplyDeleteudang lipan yg nih kecik je, isi sket... len kali kena beli yg besar n isi nampak padat...then bleh try bakar pakai resipi BW nih...TQ bg resipi...
tak pernah lagi mkn udang lipan..sedap ke?
ReplyDeletepop cake pun tak pernah cuba..nmpk menarik
@nieda
ReplyDeleteudang lipan nih sedap, manis... tapi nak siang udang nih agak rumit... lagipun dia ber'duri'... cubalah nieda, insyaallah tak rugi...
pop cake tu plak, ros buat resipi ikut suka hati apa nak letak...tak follow memana resipi...tapi ada jumpa resipi pakai cream cheese... len kali nak try...