Tuesday, October 30, 2012

KETAM LEMBUT DAN UDANG LIPAN

Ahad lepas kluar dinner dgn family in law. Lokasi pilihan adalah Kuala Perlis dan restoran pilihan adalah Samudera Curry House. Lately kami selalu makan kat situ sebab dah terjebak dengan lauk2 unik kat restoran tu yang kebiasaannya cuma terdapat di chinese restoran dan jarang ada kat restoran kebanyakan.


Tengok gambaq kat atas, unik kan? Malam tu SIL pilih menu. Kami ambik dua hidang. Setiap hidang ada sayur campur, ketam lembut (kiri atas) dan udang lipan sarang burung (dlm pinggan besaq tu). Lagi satu menu ialah ikan siakap. Satu hidang dapat siakap stim pudina dan satu hidang dapat siakap tiga rasa.

Ketam lembut tu di goreng celup tepung, manakala udang lipan dimasak cabai kering +gajus tapi tak pedas. Dan dihidangkan dalam ubi keladi yang dibentuk seakan sarang burung kemudian diletakkan di dalam pinggan yang dipenuhi dengan so-un goreng. Sedap, memang sedap.

Kalau ke Kuala Perlis, singgahla rasa menu2 unik nih.

2 comments:

  1. wow... sedap tu udang lipan.. saya kalau beli udang lipan pun wat masak lemak cili api.. bestttt!!!

    ReplyDelete
  2. @JaSSNaNi

    isi udang lipan pejal kan? yg nih dah siap dikupas, senang nak makan...sedap lak tu di masak mcm tu...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails