Thursday, March 18, 2010

RESIPI KEK COKLAT SSS

Nih ler resipi kek coklat yang aku letak kat entri sblom nih...
Actually SSS tu = simple, senang dan sedap...
Mmg mudah sgt buat kek nih dah jugak sedap....

Resipi nih dicedok dari sini...

Bahan-bahan ( boleh buat 24 cupcakes )
  • 2 cwn gula halus (aku buat letak gula kasar jer, kes mlm nak blend)
  • 1 3/4 tepong gandum
  • 3/4 cawan serbuk koko.
  • 1 1/2 sudu teh baking powder.
  • 1 1/2 sudu teh baking soda.
  • 1 sudu teh garam
  • 2 bijik telor
  • 1 cawan fresh milk (bleh ganti susu cair)
  • 1/2 cawan minyak jagung(myk jagung takde stok, so aku ganti dgn myk masak)
  • 2 sudu teh esen vanilla.
  • 1 cawan air mendidih
Cara-cara:
  1. panaskan 0ven 175deg c..
  2. masukkan gula..tepong..koko..baking powder..baking soda..dan garam..kedalam mangkuk bancuhan
  3. kacau
  4. masuk kan pula telur..susu..minyak..dan vanilla..
  5. kacau hingga sebati menggunakan whisk
  6. akhir sekali masuk kan air mendidih
  7. adunan ini akan menjadi cair tetapi jgn risau
  8. bakar 30-35minit @hingga masak.
Tambahan:
  1. topping dari Jamie Oliver Recipe.
  2. 100gram cooking coklat.
  3. 100 gram gula icing
  4. 100 gram butter.
  5. 4 sudu besar fresh milk
  6. cairkan sume bhn dgn cara double boil.
***Kak Sue (shafiati) ros try nak komen kat blog kak sue tapi xleh, so ros letak resipi kat sini je lah....

8 comments:

  1. o cedap neyhhh.. ni yg teringin nak beli aven gak nehhhhh... hoho.. berangan dulu bru beli.. hehe

    ReplyDelete
  2. hehehe wan.... angan2 mau ada....

    ReplyDelete
  3. wah semenjak dah ada oben ni rajin wat kek kan hehe

    ReplyDelete
  4. amboi sonoknye dia..asik buat kek je skg ni yer hehe.

    nti i nk cilok resipi ni yer :)

    ReplyDelete
  5. nana: time tgh semangat membara nih, baik buat....nanti tak terguna plak oven tu...

    ReplyDelete
  6. gee: cilok n buat yer...

    ReplyDelete
  7. thanks ros for sharing the recipe...:)

    ReplyDelete
  8. kak sue: my pleasure sis...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails