Monday, March 01, 2010

BILA IBU TAK MARAH, GINI LA JADINYA....

Seperti kebiasaanhujung minggu, kami 3 beranak akan balik kg...
Samada ke jitra atau ke rumah MIL...
Kecuali kalau ada hal yang tak dpt nak dielakkan baru kami stay kat rumah...

Last weekend kami balik rumah MIL...
Lagipun SIL balik bercuti from Kuantan...
Bleh la berhimpun reramai, bukan senang nak berhimpun semua mcm nih...

Kalau kat rumah MIL, tiap ptg aku akan bwk ayra jln2 kat area depan kwsn rumah...
Sebab kat situ ada tanah lapang n sebuah kolam bekas kolam ikan...
Ingat tak entri ayra n abah dia kat sebuah kolam di satu petang tu?
Tu kat depan rumah MIL gak...

Minggu nih apa plak cerita pasal cik kecik ni...?
Apa yang dia buat bila ibu tak marah or larang dia main...
Memula dia mencangkung pegang2 rumput2 yg tinggi.....

Dah letih mencangkung, terus duduk atas rumput ijau...
Sambil main lagi rumput2 yang tinggi...

"Ibu tak nampak nih, bleh aa main rumput bwh plak...."

"Geramnya, dah lama nak pegang tapi ibu tak bagi..."

"Ibu kata kotor"

Close up posisi duduk ayra....
Kaki tu dah ler slim, ibu bagi pakai legging plak...
Lagi ler nampak panjang....
Mak borek, anak rintik...

Dan ini lah muka budak yang tengah bersungguh-sungguh mengkaji rumput2 kat rumah maktok dia...
Siap berkerut kening, dengan rambut dia yang kembang tu...

Takpa, ibu bagi chance...
Main la puas-puas tapi masuk rumah kena mandi bersih-bersih....
Ibu sengaja biar ayra main rumput2, daun2 kering tu supaya ayra bleh explore semua tu....

10 comments:

  1. main kat rumput ye ayra..hehe...pastu siaplah kene mandi kan..hehe..
    arissa bukan nak main rumput..die siram rumput ibu die..hehe..

    ReplyDelete
  2. hihi.. semacam laa najlaa pon!

    ReplyDelete
  3. ina: makin subur la rumput ibu dia dah ari2 kena siram kan...

    wan: kalau larang pun dia still main baik xyah larang, tgk ja apa dia nak buat...

    ReplyDelete
  4. hehe..ayra dah besarlah bu...
    ibu jgn marah ayra ek!

    ReplyDelete
  5. sebab ibu tau ayra dah besar la, ibu tak marah.... biar ayra kenal alam sekeliling tapi jgn sampai membahayakn sudah la...

    ReplyDelete
  6. yer lah ibu.. ayra dah besar.. Harith anak saye pun macam tu gak.. kalau larang pun macam suruh je.. kesudahan bagi je.. karang mandi, siap lah menyental..

    ReplyDelete
  7. norliza: biar je kan, at least diorang bleh kenal semua benda2 sekeliling diorg... janji pastu kena sental abis2an...

    ReplyDelete
  8. memang bebudak kecik camtu suka sgt xplore, lagi dilarang lagi menjadi kaki n tangan bergerak, so kesimpulannya..biarkan ayra tu..dia pun nak bebas gak buat apa yg dia suka..tak gitu

    ReplyDelete
  9. btoi tu kak su....jgn sampai dia buat benda yg membahayakan sudah...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails