Thursday, March 18, 2010

IKAN KERISI MERAH MASAK STIM

Ni kali pertama aku buat ikan masak stim...
Apsal? tak percaya? percayalah.....
Gi kedai tadi tgk ikan apa yg ada....
Ada kerisi merah yg comel2...
Ambik 2 ekor...
Balik terus kluarkan segala rencah utk buat masak stim...

Bwg putih, bwg merah, bwg besar, halia, serai, cabai besaq, cabai melaka, daun limau purut, tomato sebijik, carrot 1/2 btg, bunga kobis, daun sup/daun bwg...
Semua dipotong nipis, pnjg lebih kurang 1-1 1/2 inci...
Siang ikan, lumur garam....
Letak dlm bekas utk kukus, tabur bhn2 tadi...
Letak ayaq separuh cwn...
Dan ini rupa sblom kukus....
Byk bhn sampai tak nampak ikan....hehehehe

Kukuskan lbh kurang 1/2 jam...
Dan hasilnya....
Aku selak sket daun2 ats ikan tu nk bg nmpk kpala ikan....

Sedap hingga menjilat jari...

9 comments:

  1. wah caya la.....asha pun tak pernah cuba lagi mcm ni...tq for sharing resepi

    ReplyDelete
  2. cuba la buat asha...pasti terangkat...lagipun nih menu sihat...

    ReplyDelete
  3. wah terer la..tak penah lg wat ikan sti..takut tak jadi

    ReplyDelete
  4. kami slalu buat sayur kukus... jimat minyak n kurang makan minyak, hehe...

    ReplyDelete
  5. lagi senang kukus ikan dr goreng ikan, betul tak kaklong? =p

    ReplyDelete
  6. nami: try la buat...comfirm jadi...bhn2 dia guna ja apa yg ada dlm esbok....

    ReplyDelete
  7. k.long shira: btol tu, lagi senang kukus dari goreng, confirm tak hangit dan confirm tak mercik minyak panas... lagipun senang dan sihat...

    ReplyDelete
  8. tak penah pun try masak ikan steam nak buat la nanti makanan yg sihat kan

    ReplyDelete
  9. nana, cuba la... yezza, mkanan yg sihat... jgn lupa letak daun limau purut dan picitkan sket air asam limau....tgh kukus nanti pun dah terliur, naik bau...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails