Monday, June 22, 2009

CAMANA NAK BUAT?

Aduhaiiii, camana nak buat nih...
Cik kecik nih takut sangat kalau ditinggalkan sorang2...
Tinggal sorang bukan maksudnya aku & en.abu kluar rumah dan tinggalkan dia sorang2 kat rumah...
Tinggal sorang maksudnya, kami nak ke dapur ke, bilik termenung ke...
Dia nak ada org teman kan dia setiap masa...
Even dia tgh nonton Tom-Tom Bak atau Actro Ceria (both her fav tv programme) tiba-tiba aku atau en.abu bgn....sure dia akan melalak... aduhhhh, penat....
Yang paling teruk kalau cuma aku dan Cik Kecik nih je kat rumah....
And dibuatnya tetiba aku sakit prot yang amat...
Dengan pantasnya aku terpaksa masukkan dia ke dlm sangkar emasnya (playpen) dan trus complete kan mission aku...
Dan aku terpaksa membiarkan dia melalak sehingga mission aku complete...
Tapi, nak buat mcm mana lagi kan...aku terpaksa buat mcm tu walaupun aku xmau buat...
Kekdg bila aku nak masak, terpaksa aku dukung sebelah, buat keja lagi tgn yang sebelah tu...
Nasib la Cik Kecik nih tak berat sgt... (setahun sebulan baru 7kg+)...
Xpalah ayra, ibu akan layan semua kehendak ayra selagi x memudaratkan....
Aku redha tapi ada cara ke lain ke taknak bagi bebudak sebaya ayra nih jadi mcm nih...?

17 comments:

  1. Same lah ros problemo kita.. uhuk3.. tatau nk buat camana jugak dahhhh.. Najlaa pon sama.. dia nk ada org teman dia ~ tensen jugak dibuatnya!

    ReplyDelete
  2. salam...
    kadang2 anak ni dia akan jadi gitu tau..uzma pun kadang2 gitu..

    mcm iena..mula2 tu layan la..pelan2 iena akan tinggalkan dia klu dia tgh elok2 main..

    sbb klu di layankan sgt pun nanti makin mnjadi dan kita gak yg parah..hihi.........itu iena la sbb iena mmg mama brutalnya..haha..

    ReplyDelete
  3. wan: sebab tu ros buat entri...hope ada kengkwn kita yg penah ada poblem camnih and dpt setelkan... bleh bertukar pendpt...

    iena: kalau ditinggalkan mengejut, lagi truk nangisnya... ada ros baca dlm Pa& Ma, jgn tinggalkan anak secara sembunyi...seeloknya bgtau dia perlahan2...ros dah praktik mcm tu tapi still x menjadi gak...

    ReplyDelete
  4. adehh parah jugak akan nak bergerak pn susah camni kan...hmm..kalo bg toys fav dia blh? bg dia ralit je main..

    ReplyDelete
  5. mama idzareef: tak jalan jugak...dia sentiasa alert akan ibu n abahnye...kalau takde, sensor dia akan berbunyi...

    ReplyDelete
  6. mmg payah nk wat keje kan.dami pun kdg gitu klw kena time dia nk ngekor je..smpai msk blk air pun nk ikut.klw ada husband ok lg leh tlg.klw husband dok jauh...huh..mmg biar je dia mlalak smpai dia penat diam la.heheh kejam kan ibu damia ni

    ReplyDelete
  7. sama lah saya pun.. jd cam ni jgk.. jumpa doctr..dia kata mmg biasa kalo anak dah nak dekat 1st birthday..mmg saperation anxity (cam salah eja nih) saya pun dah cuba cam dlm pa&ma tu-tak jadik.. bg fav toy-tak jadi.. last kalo 'tak tertahan sesgt dah' terpaksa biar dia nagis jgk la..tp tu la..tak leh lama2.. risau gak org kata leh kena sawan tangis..
    skrg mmg masak sambil dukung..mmg lenguh.. tp kadang2 kalo tak larat sgt.. tak masak jgk.. harap sgt suami faham keadaan bila jd cam ni.. sabar saja lah Ibu.. moga2 nnt Ayra berubah lah..

    ReplyDelete
  8. org ckp bdk2, ms kecik kuat meragam, besar nnti insya'Allah ok la... cm skrg mmg rs penat sikit kan... km dpt bygkan... kesian kak long... kena sabar dulu la skrg kak long, nnti dpt ganjaran... hehe... xtau la anas nnti cmne, skrg br nk msuk 3 bln pun, sensor dia cukup kuat... nak ummi dia jugak...

    ReplyDelete
  9. nana:kdg2 kita terpaksa jadi kejam...

    ibu arifa: redha je lah...saya pun kdg2 terbabas masak2 nih...alhamdulillah en.abu fhm...

    k.long: kena terima seadanya walau penat...

    ReplyDelete
  10. Biasalah budak2 kekadang ader masa meragam.. Kita sebagai ibu kena byk2 sabor.. heheheh anyway thanks vote for Darwish [A0028]
    =^.^= sy follow blog ni yer?

    ReplyDelete
  11. hmm payah gakkan...sbb iena mmg wat gitu..alhamdulillah ok je uzma..klu uzma nampak iena bangun pun iena x kan toleh kat dia..klu toleh tu yg wat dia nangis balik..hihi.....

    klu kes ayra ni..mungkin dia minta kawan kot...hahaha....teman bermain...

    ReplyDelete
  12. bukan lah kata kejam, cuma tak ada pilihan.. Najlaa tu lebih rapat dgn Abi dia, so bila wan dok buat kerja, dia akan ikut ke mana saja abi dia pergi, ke dapur, ke ruang tamu.. bangkit saja dr duduk, dia pun bangkit sama, ngikut mcm anak itik terkodek2.. kdg2 nk tergelak nengok..tapi kalo Abi dia tak ada, mmg tak boleh tak ada dpn mata..! sabar sajaaaa...

    ReplyDelete
  13. sama la ngan harith... tp nak tinggalkan dia bagi kat dia benda2 yg dia minat yang boleh buat dia leka huhuhuhu.
    tapi kengkadang kejap jerk bertahan... pastu melalak balik!

    *pls vote for harith for contest aksi menarik. cara2 nak vote ada diblog MM. tq

    ReplyDelete
  14. mama uzma: kawan? nanti kot...hehehe...

    wan: ayra pun sama, rapat dgn abah dia... skrg dia dok pegang tgn abah dia then jln2 dlm rumah. layan je lah abah dia... time abah dia ada, ok la buleh buat keja tapi poblem bila abah dia kluar...

    mamamanja: budak2 nih mmg x lama main satu2 benda tu... tu yg susah sket nak bagi dia asyik... alamak mamamanja, setiap org buleh vote 5 peserta je kan. ros already voted 5 babies... gudluck to harith...

    ReplyDelete
  15. Bila baca komen-komen semua Mama-Mama di atas, terpanggil juga seorang Abah (berpengalaman membesarkan 3 orang anak) untuk mencadangkan sesuatu... boleh kan?
    Pertama sekali, kata kuncinya kesabaran dan kasih-sayang. Kata Ibu Ayra "tinggalkan dengan mengejut tu tak elok" memang Abah Munif pun setuju. Sebagai permulaan, kalau dah suka TV, biarkan TV dibuka sepanjang waktu, of course, channel yang dia suka. Bila Ibu Ayra nak ke dapur, angkat dan bawa dia bersama ke dapur, tapi pastikan volume TV boleh lagi kedengaran dari dapur. Bila iklan Ribena Lemon kedengaran, pujuklah dia dan suruh dia pergi tengok sendiri iklan tu. Kalau dia tak mahu, tak apa, biarkan. Ulang balik pujukan bila iklan tu diulang tayang. Insya Allah, dia akan pergi dengan sendiri. Apa yang penting di sini ialah DIA yang tinggalkan kita (walaupun dari dapur ke Ruang Tamu/TV) dan bukannya KITA yang tinggalkan dia (Abah Munif ingat isu ini yang dia tak boleh terima, lalu dia melalak). Cuba ya! Jangan tak cuba. Ingatlah! kesabaran dan kasih-sayang adalah segalanya dalam membesarkan anak-anak. Selamat Mencuba!

    ReplyDelete
  16. abag zauri: ros stuju dgn cadangan abg zauri tu... sebab mg dia akan ok bila dia tggalkan kita tapi dia akan teriak bila kita tggalkan dia... tq sebab bagi idea yg bernas, nanti nak try kat anak sedara pak ngah zauri tu...

    ReplyDelete
  17. Pesan dari Abah Munif, kalau idea tu berjaya, bagi tau kat kengkawan laen (ilmu yang berfaedah = amal jariah), kalau tak menjadi STOP dan bagi tau Abah Munif.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails