Friday, June 19, 2009

AKIBAT BENCANA

Semalam aku teringatkan kotak biru yang aku ambik dari rumah mama tahun lepas...
Tersimpan rapi dlm bilik tgh di rumah aku...

Tengoklah apa yang ada dlm isi prot kotak tu...

Semuanya gambar2 lama...
Dari aku kecik sampai aku masuk U...
Korang mesti pelik kan tengok gambar2 tu rupa mcm tu kan...?

Actually gambar2 nih semua tenggelam banjir...
Korang ingat tak tahun 2005, Malaysia Utara dilanda banjir besar...
Rumah mama di Jitra adalah salah satu dari ribuan rumah yang terlibat...
Banjir dlm rumah adalah paras dada aku (dgn ketinggian aku 173cm)...
Gambar2 nih dapat diselamatkan tapi dah cair sebahagian dakwatnya...

Gambar di bwh yg sebelah kanan tu, di antara gambar yang aku sempat 'basuh'...
Sebahagian tepinya dah hilang tapi tak 'seburuk' gambar di sebelah kiri...

Yang paling aku sedih, gambar2 kat bwh nih...
2 keping gambar aku masa baby, yang aku simpan...
Lain2 gambar dah selamat terkorban masa banjir tahun 1988...
Cair terus gambar2 aku tu tapi aku simpan jugak sebagai kenangan...
X dapat la aku nak bandingkan rupa aku n ayra masa kecik...
*** Banjir 2005 melanda pada 18 Disember sedangkan sehari sebelum tu iaitu 17 Disember adalah Hari Pertunangan aku & en.abu. Alhamdulillah sempat selesai majlis tapi sedih aku tgk hantaran semua tenggelam dalam air. Tapi aku masih ingat lagi kata-kata mama "Rumah kalau banjir, ok lagi boleh basuh tapi kalau terbakar. Hangus semua apa pun xdak."

4 comments:

  1. wah simpan lg gambo2 lama.sama la kita...xdpt bygkn klw gambo2 tu seme rosak

    ReplyDelete
  2. tu lah kan nana... nih pun dah sedey sgt, rosak sumer tapi nasib dpt diselamatkan lagi...

    ReplyDelete
  3. ish..rupenye umah mama kak ros kn jgk ek...xpela kak ros at least ada jgk gambar2 tu walaupun begitu rupe..tu jugak jadi kenangan tau..tgk gamba tu sure igt banjir..:)

    ReplyDelete
  4. ye ira... rumah mama one of the houses yang jadi front page berita harian 19 atau 20 disember 2005... tu lah kan, at least buleh tgk lagi w'pun x sempurna..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails