Sapa tak kenal buah kedondong? Belah utara kami panggey buah amra. Sila tengok gambaq di bawah. Ni la buah kedondong aka buah amra.
Semalam aku ambik separuh buah amra tu, aku kupas kulit pastu aku hiris2 sket isi dia. Then aku basuh buang getah2 buah tu. Buah2 tu disejat. Kemudian aku campur 1 sudu makan garam dan 5-6 sudu besar gula. Biarkan dalam 2-3 jam then aku masukkan dalam esbok. Aku simpan dalam balang coklat mcm kat bawah nih.
mmg sdp... tapi eb x leh mkn... ngilu gigi... hu3
ReplyDeletesodapnya ..nak ar ckit..
ReplyDeletesuka buah amra...sedappp..hehe
ReplyDelete@mamaaerish@eb
ReplyDeletengilu kat 'duri-duri biji' buah tu ekk... rugi eb tak makan, sedap nih...
@atty's
ReplyDeletemeh aa sini, byk pun boleh... kat pokok MIL ros ada byk lagi tu...
@zura@iwan
ReplyDeletekalau yg kecik2 (pokok rendah) takdak duri2 kat biji dia lagi sedap...rapuh ja...
hohohohoo weols xbleh tahan tgok ini kedongdong....meh pos kt weols cepat!! haha
ReplyDelete@Hezesuze
ReplyDeletekalau sanggup ambik risiko buah tu busuk bila dah sampai sana, ok jer... hehehe
terliuqqqq tgk buah amra ...sedapnyaaaa
ReplyDelete@MAMASYAZA
ReplyDeleteterliuq takpa kak suzi...kalau ngidam nak kena pi bg sket la...