Wednesday, January 27, 2010

PEK-NGA NYOQ

Menu bekfes untuk pagi nih...
Pek-nga nyoq adalah panggilan bagi org di sebelah utara...
Kalau bahasa bukunya adalah lempeng kelapa...
Pek-nga tu adalah kerana lempeng itu dimasak dengan cara menempek adunan dalam belanga (kuali)...
Sungguh membuka selera...
Diiringi dengan nescafe panas, sungguh maveles...
4 ketol untuk aku, 4 ketol utk en abu dan 3 ketol utk ayra bwk gi umah bb sitter...

Cara nak buat sangat mudah...
2 cwn tepung + 1/2 sudu teh garam, 4 sudu teh gula, sebiji teluq dan sesenduk kelapa parut...
Gaul sebati dan ditempek dlm kuali..
Kalau non-stick pan lagi better...
Cubalah...

16 comments:

  1. mak mentua saya suka buat pek-pek nag nyok ni

    dulu saya tak tau gak apa tu pek-pek nga

    rupanya tempek-tempek dalam belanga aka lempeng..hehehe

    ReplyDelete
  2. mmg sedap lempeng kelapa ni...
    slalu mama iena yg wat kan tuk iena..kena lak ngan kuah sardin pedas2..alahaiii...sedapnya..

    ReplyDelete
  3. dila: ya, itula namanya pek-nga...tempek dalam belanga... macam2 gaya kan nak namakan makanan....hihihihi

    iena: sedap gak kan makan dgn sardin... akak cicah gulai ikan lebih semalam je...

    ReplyDelete
  4. wah beznye..mgu lepas g mkn kt putrajaya tgk2 ada juai lempeng.teruja jap sebab ssh nk jumpe org juai lempeng secara komersial hehe

    ReplyDelete
  5. dahtu, mkn tak lempeng kat putrajaya tu?

    ReplyDelete
  6. lempeng ropernya pek-nga ni... hehehehe

    ReplyDelete
  7. kak na, biasanya peknga nih org gunakan utk lempeng kelapa...

    ReplyDelete
  8. nie yang rase nak makan je nie.. mana nak cr ek.. yummy...yummy..

    ReplyDelete
  9. emma, buat sendiri lagi bleh mkn dgn puas....sng je...

    ReplyDelete
  10. ha'ah kan... blh la mama ayra ajaq mcm ne nak bt...

    ReplyDelete
  11. emma, dlm posting tu dah tulis camana nak buat...cuba la buat...

    ReplyDelete
  12. ingatkan ape tadi...cam sedap jer...lempeng kelapa..tp hilmy tu bukannyer makan lempeng, tekak bando betul, heheheh

    ReplyDelete
  13. kaklong,nak sket..hihi anyway nami dah post psl interview ptd..sory tak reply sms,kredit takdak kehkehkeh

    ReplyDelete
  14. haih.. jenuh nak nyebut nama makanan nie...
    idak boleh kuor bunyik ori...
    esok nak kena tanya member2 orang utara..

    haih.. teringat time dolo2, tempek opah teman...
    nie yang wat rindu...
    nak kena suruh orang umah wAT GAK NIE....

    ReplyDelete
  15. ejan: mmg sedap tambah2 bila dah lama tak mkn, lagi best... hehehe, hilmy kan dok bandar putrajaya...huhuhu

    nami: dah abih la, so takleh nak huloq...buat la,mudah ja...

    kulop: hehehe, jgn sampai terseliuh lidah tu udah ler yer...suruh, jgn tak suruh org rumah buat...

    ReplyDelete
  16. baru izan tau...
    lempeng kelapa rupanya ye ros.
    boleh cubalah lps nih...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails