Menu bekfes untuk pagi nih...
Pek-nga nyoq adalah panggilan bagi org di sebelah utara...
Kalau bahasa bukunya adalah lempeng kelapa...
Pek-nga tu adalah kerana lempeng itu dimasak dengan cara menempek adunan dalam belanga (kuali)...
Sungguh membuka selera...
Diiringi dengan nescafe panas, sungguh maveles...
4 ketol untuk aku, 4 ketol utk en abu dan 3 ketol utk ayra bwk gi umah bb sitter...
Cara nak buat sangat mudah...
2 cwn tepung + 1/2 sudu teh garam, 4 sudu teh gula, sebiji teluq dan sesenduk kelapa parut...
Gaul sebati dan ditempek dlm kuali..
Kalau non-stick pan lagi better...
Cubalah...
Pek-nga nyoq adalah panggilan bagi org di sebelah utara...
Kalau bahasa bukunya adalah lempeng kelapa...
Pek-nga tu adalah kerana lempeng itu dimasak dengan cara menempek adunan dalam belanga (kuali)...
Sungguh membuka selera...
Diiringi dengan nescafe panas, sungguh maveles...
4 ketol untuk aku, 4 ketol utk en abu dan 3 ketol utk ayra bwk gi umah bb sitter...
Cara nak buat sangat mudah...
2 cwn tepung + 1/2 sudu teh garam, 4 sudu teh gula, sebiji teluq dan sesenduk kelapa parut...
Gaul sebati dan ditempek dlm kuali..
Kalau non-stick pan lagi better...
Cubalah...
mak mentua saya suka buat pek-pek nag nyok ni
ReplyDeletedulu saya tak tau gak apa tu pek-pek nga
rupanya tempek-tempek dalam belanga aka lempeng..hehehe
mmg sedap lempeng kelapa ni...
ReplyDeleteslalu mama iena yg wat kan tuk iena..kena lak ngan kuah sardin pedas2..alahaiii...sedapnya..
dila: ya, itula namanya pek-nga...tempek dalam belanga... macam2 gaya kan nak namakan makanan....hihihihi
ReplyDeleteiena: sedap gak kan makan dgn sardin... akak cicah gulai ikan lebih semalam je...
wah beznye..mgu lepas g mkn kt putrajaya tgk2 ada juai lempeng.teruja jap sebab ssh nk jumpe org juai lempeng secara komersial hehe
ReplyDeletedahtu, mkn tak lempeng kat putrajaya tu?
ReplyDeletelempeng ropernya pek-nga ni... hehehehe
ReplyDeletekak na, biasanya peknga nih org gunakan utk lempeng kelapa...
ReplyDeletenie yang rase nak makan je nie.. mana nak cr ek.. yummy...yummy..
ReplyDeleteemma, buat sendiri lagi bleh mkn dgn puas....sng je...
ReplyDeleteha'ah kan... blh la mama ayra ajaq mcm ne nak bt...
ReplyDeleteemma, dlm posting tu dah tulis camana nak buat...cuba la buat...
ReplyDeleteingatkan ape tadi...cam sedap jer...lempeng kelapa..tp hilmy tu bukannyer makan lempeng, tekak bando betul, heheheh
ReplyDeletekaklong,nak sket..hihi anyway nami dah post psl interview ptd..sory tak reply sms,kredit takdak kehkehkeh
ReplyDeletehaih.. jenuh nak nyebut nama makanan nie...
ReplyDeleteidak boleh kuor bunyik ori...
esok nak kena tanya member2 orang utara..
haih.. teringat time dolo2, tempek opah teman...
nie yang wat rindu...
nak kena suruh orang umah wAT GAK NIE....
ejan: mmg sedap tambah2 bila dah lama tak mkn, lagi best... hehehe, hilmy kan dok bandar putrajaya...huhuhu
ReplyDeletenami: dah abih la, so takleh nak huloq...buat la,mudah ja...
kulop: hehehe, jgn sampai terseliuh lidah tu udah ler yer...suruh, jgn tak suruh org rumah buat...
baru izan tau...
ReplyDeletelempeng kelapa rupanya ye ros.
boleh cubalah lps nih...