Monday, September 07, 2009

3 DAYS : BUMI HIJAU, RUMAH MAKLANG, RUMAH MIL

Seperti kebiasaannya kami 3 beranak akan rotate balik kg...
Minggu nih kg aku, minggu depan kg en.abu dan seterusnya...
Almaklumlah, jarak dari rumah ke kg2 kami tu 'jauh sgt'... huhuhu
Memandangkan last week dah balik jitra, dis week ke pdg pauh pulak...
Sabtu, Ahad dan Isnin (cuti Nuzul Quran)...
Suppose nak balik lepas keja ari jumaat lagik...
Tapi pagi sabtu tu en.abu ada jemputan ke Majlis 'Bumi Hijau'...

'Bumi Hijau' tu anjuran Pemuda UMNO Tmn Hijrah...
Setiap yg berminat, dah submit borang 2, 3 bulan lepas...
Termasuk ler en.abu...
So, pagi sabtu tu setiap peserta diberi baja, tanah dan jugak biji benih pokok sayuran ( x sempat ambik gambar lagik)...
Nanti kalau kitorg dan berkebun, aku akan story kat sini ok...
Tunggu...

So, berbalik pada 3 hari di rumah MIL nih...
Jom kita layan menu2 kat sini...

Sabtu (5 Ogos)
1. Masak lemak ketam
2. Pengat pisang (kukus)
3. Sayur kailan
4. Apam jagung (made by me)
Actually hari nih kami 3 beranak tak berbuka di rumah MIL...
Sebabnya maklang en.abu blk kg dari Ipoh...
Dan kami dijemput berbuka bersama, rezeki jgn ditolak kan...
Menu2 yg dijamu kat rumah maklang...
1. Gulai daging+rebung
2. Daun peria pantai+rebung
3. Ikan temenung goreng
4. Asam limau kicap
5. Cempedak goreng
6. Air limau kasturi

Ahad (6Ogos)
1. Gulai ikan keli
2. Ayam masak kicap black pepper (made by me)
3. Pulut dakap pisang
4. Cempedak goreng
5. Air mata kucing

Petang nih masih lagi akan berbuka di sini...
Menu yg dah dibincangkan dgn MIL td:
1. Murtabak goreng
2. Pengat pisang (kuah)+pulut
3. Ikan keli masak berlada
Lain-lain masih dalam perancangan...
Esok lusa aku sambung...
Dan esok buleh merasa makanan, kot2 terkurang or terlebih garam gula...
Bendera merah sedang berkibar, hihihi....

5 comments:

  1. aik senarai je gambo xde?heheh

    ReplyDelete
  2. amboi sedap2 menu2 yg disenaraikan...amboi bendera merah dah berkibar...best tu tapi bab nak membayar posa tu yg maleh...

    ReplyDelete
  3. nana: kalau ros kat umah mama or MIL, mmg maleh nak ngambik gambor... sebabnya ros kena pakai camera coz henfon nih antik sgt, pixel gambor nya x menarik sgt...

    kak suzi: hehehe, pas raya nih kena cepat2 ganti la...

    ReplyDelete
  4. hihi...
    x best x de gambor...

    best gak kan kampg dekat2...

    ReplyDelete
  5. iena: best tu best, letih pun letih...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails