Wednesday, December 15, 2010

RESULT MANTOUX TEST AYRA

Kat bawah nih adalah di antara kesan-kesan yang akan jadi pada bekas suntikan mantoux test pada pesakit yang ada TB selepas 48-72 jam disuntik. Mungkin melepuh macam kat bawah nih.

Atau hampir menjadi kudis macam kat bawah nih.

Dan ada jugak yang jadi ruam atau rashes di sektiar kawasan suntikan yang kebiasaan sebesar syiling 20 sen.

Selepas 72 jam disuntik, aku n en abu bawak ayra ke HTF utk ditunjukkan pada doc dan alhamdulillah langsung tiada sebarang kesan pada Tempat suntikan tersebut. itu adalah penunjuk yang baik. Ayra adalah negatif TB. Sputum test yang dibuat 3 hari berturut2 jugak adalah negatif. Apa pun, bulan depan kena jumpa doc sekali lagi. Yang pasti ayra kena buat blood test sebab level hemoglobin dia rendah sket. Takpala, doktor buat apa yang diorang rasakan perlu. Mudah2an ayra dijauhi dari penyakit yang serius. Amin...

Cuba tengok budak nih yang dah makin kuat makan sekarang. Ntah apa2 posing yang dia buat. "Peace' dah jadi 3 jari. Siap muncung2 mulut lagik. Ayra....Ayra.... Ibu sayang ayra sangat2, lebih dari ibu sayang diri ibu sendiri tau... (tiba2 emo plak)

5 comments:

  1. Syukur la tak ada yang serius..mudah-mudaha Ayra akan terus membesar dengan sihat ye..insyallah

    ReplyDelete
  2. @Emy Omar

    alhamdulillah emy...harap2 mcm tu lah hendaknya...amin...

    ReplyDelete
  3. insyaAllah takde pape yg serius..
    seronok tgk ayra dh kuat makan :)

    ibu ayra tabah selalu ye..

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah ayra dah sihat & bebas dr penyakit2 serious...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails