Wednesday, December 29, 2010

ENTRI KECUR AIR LIUR

Hari nih nak tayang 2 jenis dessert. Yang dibuat special untuk 2 orang insan tersayang.

Pertama, Puding Tauhu 'semi-perfect'. Kegemaran mama dan memang dibuat istimewa untuk beliau. tapi kata sepupu saya semi-perfect puding sebab sepatutnya ia mesti lagi lembik (bukannya agak keras sampai boleh dipotong dengan pisau). Ia kena dicedok dengan sudu. Sebab puding nih ala-a taufu fa. Sebab tu namanya puding tauhu. Dan ia wajib dimakan dengan air fruit cocktail (yang dalam jug bertudung oren tu). Takpalah, semi-perfect tu kira okla untuk percubaan kali kedua saya. Actually yang pertama aritu terlalu lembik sampai bila dicedok pun jatuh ranap abih. Time tu pakai agar2 serbuk. Yang nih pakai agar2 strips, terlebih keras plak. Insyaallah percubaan ketiga mesti perfect. Sedap sebab ada rasa lemak2 santan, susu cair dan manis susu pekat dan buah2an. Tak manis sangat walaupun pakai setin susu pekat.

Dessert kedua ialah Kek Coklat yang sangat2 moist dan ditambahkan dengan topping coklat untuk moistkan lagik. Nih favourite adik bongsu aku dan jugak anak dara aku yang sorang tu.

Amacam? Kecur tak air liur korang....hehehehe...i'm sorry...

12 comments:

  1. ibu...nak satu...ehhh..tetibe je terpangil ibu...hakhak

    ReplyDelete
  2. @Emy Omar

    tgk gambar pun dah sedap kan... mmg kena la tajuk entri nih kan...hikhikhik...

    ReplyDelete
  3. @misz sheyla

    ye nak... eh, eh...tetiba terjawab plak... nak 2,3 pun bleh...meh ler sini...

    ReplyDelete
  4. dlu kerap bt kek coklat msa sblm kahwin..msa tu asben (bf) mtk buatkan sampai dh kawen ni tak buat2 lg dh 3 tahun dah..hehe

    ReplyDelete
  5. sedap nye nampak puding tu
    pakai air soya ke buat dia
    mcm wat tau fu fa?

    ReplyDelete
  6. sedapnyer....dah lapar nie....

    ReplyDelete
  7. sedapnya..kalau dapat rasa lagi sedap

    ReplyDelete
  8. @MrS. F!zA

    kalau gitu, kena buat cepat2...moga2 dpt imbau zaman 'manis' dulu... kalau buat surprise kat asben tu sure lagi best...

    ReplyDelete
  9. @Nana

    puding nih bhn dia agar2+air+susu pekat+susu cair+santan+fruit cocktail... tak pakai susu soya pun...nama gitu sebab rupa fizikal dia sepatutnya lembik2 pastu air fruit cocktail tu curah atas puding bila nak makan... sebab tu nama puding tauhu...

    ReplyDelete
  10. @Ein Auzai'y

    hehehe, kan...kan dah cakap....mesti kecur liur punya... i'm sorry...hikhikhik....

    ReplyDelete
  11. @finas

    no komen...rasa dulu baru tau...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails