Tuesday, February 23, 2010

KEMARAU OH KEMARAU

Semenjak dua menjak nih cuaca panas sangat kan...
Kadang2 pasang 2, 3 kipas pun tak terasa...
Tu dalam rumah, kalau kat luar rumah lagi la double panasnya...
Kalau drive tengah panas, berpinau bijik mata...

Cuba korang tengok gambaq kat bawah nih....
Nih sungai yang terdekat dgn rumah aku...
Dah hampir kering...
Nampak dak tanah kering yang merekah-rekah tu...
Memang kemarau tahap kritikal nih...

Sabtu lepas hujan...
Tapi tak mampu lagi nak cover panas tu...
Hujan tu cuma mampu keluarkan sket wap2 panas dlm tanah...
Bukannya lagi sejuk tapi lagi berkuap...

***Manusia nih tak penah puas kan...bila panas di mintak hujan sebab kering n kemarau...tapi bila hujan dimintak panas sebab kain baju tak kering....

10 comments:

  1. mmg panas gile skang ni g mandi bez la time ni

    ReplyDelete
  2. mmg betullah ros...panas nih tahap bukak kipas xdak rasa apa dah...
    **siap2 simpan air...bila2 masa je johor nak kena catu air nih!

    ReplyDelete
  3. memang panas betul sekrg ni, tapi rasanya 2 hari lepas ada hujan..lebat la gak..alhamdullillah setelah sekian lama kita berpanas, akhirnya hujan tp mlm tu aje la..lepas tu panas balik. anak2 akak kat umah sebelah mlm dah tak mo pakai baju..seksi meksi semuanya..gara2 panas

    ReplyDelete
  4. masa ni la tokey2 aircond kalut dok promot..hasilnya, usen dah tepon beli satu lagi aircond nak pasang kat umah..tak tahan panas..sian kat aisy, berpeluh2 macam mandi..sian ayra, kat sana lagi panas rasanya..

    ReplyDelete
  5. nana: syok tgk nana mandi air terjun... (terpk, agak2 air terjun kat Gua kelam atau bukit ayer kering x?)

    izan: tu lah, weekend baru nih kat sini dah stop kejap bekalan air...nih ada pun slow je...

    ReplyDelete
  6. kak su: ujan tu mmg lebat tapi x mampu lagi nak cover panas selama nih... sian lagi kat budak2 kecik kan...

    nami:kat berita slalu dok bgtau tmpt2 belah utara kat terpanas...ada sekali tu, chuping kat perlis nih suhu tertinggi....

    ReplyDelete
  7. kat sini pun panas tp dua tiga hari nie ada la ujan...ptg2 kerap gak ujan..tp xlebat la..aku pun seriau nie...rumah sewa aku tangki dah rosak ms baru masuk jd tuan rumah buat paip terus. kena lak rumah aku xdak tong2 ayaq..cuma tahan ngan baldi..next week mmg nak kena pi beli 2 tong hitam yang besaq tu..takut gak kena catu ayaq

    ReplyDelete
  8. demam pun makin mjadi2, pakat kena demam campak habis...
    sungai kt kerpan ayer hitam pun kering, huhu

    ReplyDelete
  9. <---- lebih suke panas dari hujan. :P

    ReplyDelete
  10. cidah: kena sediakan tong2 ayaq sblom kena catu.... johor dah start catuan...

    k.long: debu kering, tu yg senang demam...

    Jawa: 2-2 perlu seimbang...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails