Dah lama teringin nak makan peria goreng+telur hancur. Biasanya aku buat kacang buncis+telur hancur. Tak pernah lagi seumur hidup nih aku masak peria, makan pun kureng. Aku rasa ramai gak yang tak suka makan peria nih kan? Tapi lepas ayra discaj aritu teringin sangat nak makan. Tak bermakna aku nih mengidam pembawak budak ye, salah sama sekali sangkaan korang tu. Puas suruh en abu cari kat kedai2 makanan. Tapi tak jumpa2 jugak.
At last, tadi pas bawak ayra gi hospital (ambik sampel kahak/jus gastrik) aku ajak en abu ke pasar borong kangar. Teringat nak beli peria. So, hari nih dalam sejarah lah sebab first time aku masak peria. Risau gak kot pahit tak hilang pulak. Sampai je kat rumah trus aku potong2 peria tu then rendam dalam air garam sementara nak masa. Lebih kurang 2 jam gak aku rendam. Aku pun tak ingat mana la aku dapat petua nak kurangkan pahit peria tu.
Korang nak resipi ke? Ok, ada kat bawah nih:
Bahan-bahan:
1/2 btg peria sederhana besar (dibelah 4, dihiris nipis, direndam dalam air garam 1-2 jam)
1 biji cabai besar
1 labu bawang besar
Udang (digaul dgn garam+kunyit)
Telur
gula
minyak
Cara membuat:
1. panaskan minyak, tumiskan bwg besar+cabai besar seketika.
2. masukkan udang. biarkan udang hampir masak.
3. masukkan peria dan sedikit gula. Biar semua bahan masak.
4. buat lubang di tengah kuali dan pecahkan telur. Gaul telur hingga hancur dan biarkan separuh masak. Gaul serata semua bahan dlm kuali tadi.
Siap! SELAMAT MENCUBA!
kurang makan, peria2 ni. ;)
ReplyDelete@ann @ hatiberbunga
ReplyDeletekalau tak salah ros, peria nih boleh elakkan hypertension... cubalah rasa, mana tau terpikat...
peria ni pahit..mmg x mkn...adeiii..msk bleh le..hehe
ReplyDeletex pernah ag masak peria..huhuhu
ReplyDeletenak try tapi takut x termakan ler plak
haih.. ni masakan klassik....
ReplyDeletedari dolo sampei le skarang... teman tak pandei2 makannya.. takleh tahan peria...
aku suka makan peria...hehe...tp xpandai masak mesti pahit..pasni leh try lah rendam..campur udang mmg beh..
ReplyDelete@zura@iwan
ReplyDeletesepahit2 peria, ros leh telan lagi kalau nak dibandingkan dengan sayur sawi...sungguh takleh terima tekak nih...
@BIONIC WOMEN
ReplyDeletetak try, taktau makan ke idak...kan? *wink*
@kulop ludin
ReplyDeletemakanan klasik perlu diangkat... cubalah rasa en kulop... mana tau trus tersangkut...lagipun berkhasiat nih, leh elakkan darah tinggi...
@cheedah
ReplyDeletehang trus goreng ka, tak rendam dulu...mmg la pahit... aku pun tak ingat mana dah aku dpt rahsia rendam air garam tu...try la...
ha a..mcm mak aku suka makan pahit2..ubat hehe aku kalau dah kena cabai n udang pahit pun makan jugak...
ReplyDelete