Sizzling Mee
Bahan-bahan:
2-3 sanggul yee mee (pakai mee kuning biasa pun ok) -celur dan toskan
5 ulas bwg putih
5 biji cendawan shitake (kering, kena rendam dulu)
1 keping dada ayam (kalau nak lebih pun no problem)
3 biji cili kering (kerat 2)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar kicap cair
1/2 inci halia (hiris nipis)
serbuk lada hitam
1 sudu besar tepung jagung (bancuh dgn sedikit air)
garam
beberapa titik myk bijan
minyak
Cara membuatnya:
1. tumis bwg putih, halia dan cili kering sampai agak layu.
2. Masukkan ayam dan 2 cwn air. Biarkan daging ayam masak.
3. Masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap cair dan serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
4. Masukkan cendawan dan sayuran tambahan (kalau nak letak carrot, sawi).
5. Akhir sekali masukkan tepung jagung.
6. Siap, hidangkan dengan yee mee. Sedap dimakan ketika panas.
*** sebagai hiasan, kobis dan carrot yang dihiris nipis.
Puding Roti Karamel
Bahan2:
5 kpg roti yg disapu dgn butter (dipotong kecil2)
bahan blend:
3/4 tin susu cair
5 biji telur
2 gelas air
3 sudu besar gula pasir
esen vanilla
secubit garam
bahan karamel:
1/2 cawan gula pasir
5 sudu besar air
Cara membuat:
1. Campur bahan karamel dalam periuk yg agak tebal, masak hingga jadi karamel.
2. Tuang dalam loyang/acuan. karamel akan mengeras, jangan risau sebab bila kukus nanti dia akan cair semula.
3. Panaskan periuk kukus.
4. Blend semua bahan2 blend.
5. Susun roti dalam loyang yg ada karamel tadi. Last sekali tuang bahan blend.
6. Kukus selama 30-45 minit.
SELAMAT MENCUBA!
** kedua resipi di atas aku cilok dari internet tapi dah tak ingat dari web mana...
berangan nak buat ~ hehe!
ReplyDeletejangan berangan mat jenin dah ler yer... *wink
ReplyDeletesama gak ngan akak..berangan nak buat..tapi tak terbuat pun..bila la nak buat....
ReplyDeleteweekend buat la kak suzi...
ReplyDelete