Saturday, September 10, 2005

TRAFFIC LIGHT....

Dalam entry kali nih, aku nak kongsi dengan korang tentang something yang berkaitan dengan telemovie yang aku tengok tadi. Maybe ada jugak yang tengok. Tajuk dia TRAFFIC LIGHT.
Dialog kat bawah nih ada dalam telemovie tu.

"Hidup ini umpama traffic light. Bila tiba masanya kita terpaksa berhenti. Sampai
waktu lain, kita boleh teruskan perjalanan. Oleh itu, hidup harus diteruskan."

Biasanya orang banyak kaitkan hidup ini dengan RODA. Yang dikatakan pada suatu masa kita berada di atas dan suatu masa yang lain, kita akan ke bawah. Segaln perumpamaan ini bagi aku, dibuat untuk dijadikan sebagai renungan kepada kita dalam meniti kehidupan yang banyak dugaan dan rintangan yang kadangkala menuntut sebuah pengorbanan. Renungkanlah......

4 comments:

  1. i get ur point. aku pn tertgk cte tu kt kg smlm. tp ntah knape, perumpamaan dia cam xbrape kne bg aku. mgkn sbb aku rs cte dia xbrape logik kot. reasonnya:

    1. ada ke org bg explanation psl relationship kt traffic light camtu? kn byk tpt lain ada, kedai mamak, starbucks, taman tasik titiwangsa... kat situ2 gak dia nk bg penerangan. btul2 dpn traffic light plak tu. seolah-olah mcm saje nk mengcreatekan scene spy ayat traffic light tu boleh digunakan dan supaya senang jehan tu kena langgar.

    2. bab kena langgar tu pun tak logik. jalan clear. bkn ada selekoh yg mnybbkn driver tu xnmpk diorg. tp dia langgar jugak.

    3. klau org tersyg ko kne langgar dpn mata, mesti reaksi spontan ko berlari ke arah dia dan pangku dia tul tak? tapi wife dia dok nangis tepi pintu keta je.

    aku tau ada nilai moral dan elemen pengajaran yg cuba diselitkan dlm cerekarama tu. tp plot yg cenggitu mmbuatkn mood dan feel aku ada kureng sket.

    cerita spt rumah di tepi sawah dan cinta si penggali kubur wajar dijadikan benchmark produser telemovie tempatan. begitulah adanya. hanya sekadar pendapat yer!

    ReplyDelete
  2. pinkRose6:09 PM

    aku setuju dgn semua point2 ko tu..memang citer tu tak logik..especially part hero eksiden tu...tak logik gilest... tapi, boleh ker diumpamakan hidup mcm traffic light???

    ReplyDelete
  3. mcm tak aje. hidup cuma berhenti bila ajal menjemput. selagi belum tiba masanya, suka@duka kehidupan perlu diteruskan. takde lampu merah, lampu hijau.

    err..kecualilah kalau pempuan yg dh kawin dtg bulan. haa...yg tu ada lampu merah, bg suaminyalah. hehehe :-)

    ReplyDelete
  4. pinkRose12:33 AM

    yup, again i agree wif u....hmmmm...then kiyai, i still wonder wut is the suitable thing yang boleh gambarkan kehidupan kiter? is it the roda? or anything else? or just let it be wut it gonna be....?

    pasal lampu merah pempuan tu, aku no komen... :p

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails