Tuesday, February 22, 2011

KERABU EPAL HIJAU

Hari nih takdak idea nak masak apa. Nak pi kedai beli barang basah pun malas. Dalam esbok dah takdak barang basah. Sudahnya aku goreng telur dadar then masak sardin. Pastu ingat nak potong je cabai melaka then campur kicap tapi ternampak buah epal hijau. Apa lagi, mula la idea merapu aku mai.

Kerabu epal hijau. Orang tak penah buat, biaq aku yang buat.

Biasanya orang pakai mempelam atau tomato kan? Keduanya aku takdak stok, so hanya epal hijau yang ada, layan je la. Kaedahnya sama macam kerabu tomato yang aku penah buat dulu. Cuma tomato digantikan dengan epal hijau yang dihiris halus. (jangan halus sangat, nanti tak rasa rapuh epal tu). Serai n bunga kantan aku tak letak pun. Saja nak buat simple. Sedap jugak, terangkat. Pasnih bleh la buat lagi.

4 comments:

  1. MIL kak tety buat kerabu epal hijau ni sedap. x silap ada masuk kerisik pastu lain2 tak ingat...

    ReplyDelete
  2. wah,menarik ni...

    ReplyDelete
  3. @rina

    MIL kak tety buat mcm kerabu tauge kot... letak santan, kerisik, cabai dll...kak long buat kerabu sempoi je ni...

    ReplyDelete
  4. @~izan~

    sesekali berubah angin, sedap gak...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails