Tuesday, September 21, 2010

RENDANG DAGING PERTAMAKU & CENDAWAN TIRAM GERGASI

Stok daging masih banyak dalam esbok. Semalam dah buat masak kicap black pepper. Arini teringin nak buat masak rendang. Seumur hidup aku tak penah masak rendang sendiri. Sebab aku rasa nak masak rendang nih susah dan lambat nak masak. Tapi arini aku kuatkan semangat. Tanpa ikut mana2 resipi, aku masak rendang daging menggunakan apa saja bahan yang ada kat dapur aku. Maleh nak gi kedai.

Dan hasilnya....

Amacam? Nampak menarik dak? Aku saja koyak2 kan saja daun kunyit dan daun limau purut. Kalau hiris halus, susah nak asingkan time nak makan nanti. Nak resipi ke? oklah, jom tengok apa la yang aku letak dlm rendang nih...

Rendang Daging

Bahan2: (aku main agak je sukatan nih, ikut sesedap rasa korang la)
1/2kg Daging (dihiris nipis)

15 tangkai cili kering =
2 labu bwg besar = dikisar halus
4 ulas bwg putih =
2 inci halia =
3 btg serai (dihiris nipis) =

3 sudu besar kerisik
1 ketul gula kabung (kecil) atau gula 'gerek'
garam
air asam jawa
air

1 helai daun kunyit = dikoyak2 (dihiris halus pun boleh)
5-6 helai daun limau purut =

minyak utk menumis

Cara membuat:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar.
2. Masukkan daging. Tutup periuk. Masak sehingga daging empuk. (Tambahkan air jika perlu, utk memasak daging)
3. Bila daging empuk, masukkan kerisik, gula kabung, garam dan air asam jawa. Biarkan agak kering.
4. Akhir sekali, masukkan daun kunyit dan daun limau purut.
5. Siap dan sedap dimakan ketika panas.

Sebagai mengiringi rendang daging untuk hidangan makan tengahari, aku masak cendawan tiram goreng kunyit. Tengokla saiz cendawan tiram nih. Sebesar tapak tangan aku. Segar dari ladang. Cendawan nih en abu beli dari kawan dia yang mengusahakan sendiri tanaman cendawan tiram nih kat area Beseri. Memang gemuk2 dan fresh.

Nih la rupa candawan tiram goreng kunyit tu. Nampak mcm sotong. Senang je. Korang hiris nipis bwg besar, tumis sampai garing. Masukkan garam dan sesudu kecil kunyit serbuk. Kemudian masukkan cendawan yang dah dibersihkan dan dicarik2. Masak sampai air cendawan tu kering. Sedap. Cubalah...

pssst: esok aku nak masak resipi daging apa pulak ekkk?

10 comments:

  1. pandainye wat rendang..err xyah buh lengkuas n serai ke huhu..selalu wat rendang ayam tp ttp xpueh hati.

    ReplyDelete
  2. @qasehadam @ nurul

    alamak, nasib baik nurul perasan... serai ros ada letak tapi lupa nak tulis.. tapi lengkuas mmg tak letak sebab takde dlm esbok... kalau ada, ros kisarkan sekali...

    ReplyDelete
  3. balik nie kena cuba resepi nie...nampak cam sedap jer.perut tengah lapar nie hehehhe

    ReplyDelete
  4. @echa

    selamat mencuba... nanti kasi report tau sedap ke tak...

    ReplyDelete
  5. sedapnya rendang daging tu. Kat rumah jarang beli daging.

    ReplyDelete
  6. rajinnnnnnnnnn!!! hik hik

    ReplyDelete
  7. eh eh uols masak rendang guna gula kabung ek?? weols guna gula pasir jek...hehehehe

    mesti sedap rendang uuols kan...mehler campak kt sini...

    ReplyDelete
  8. @nieda

    kat sini pun jarang beli daging atau to be exact tak penah beli daging... nih pun ada kwn en abu bagi ptg raya aritu... simpan kat freezer, bleh la tahan lama...tu pun dah bahagi2 kat MIL dan SIL sket...

    ReplyDelete
  9. @Fara

    sendiri nak makan, rajin ler fara....kalau idak, melah jugak....kuikuikuikui...

    ReplyDelete
  10. @Hezesuze

    kebetulan stok gula kabung ada, so guna je la... kalau takde, pakai gula pasir je...kalau gula kabung lagi sedap, manisnya lain dari guna gula pasir... alhamdulillah sedap, rasa mcm tak percaya je sendiri yg masak....

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails