Friday, July 23, 2010

CUCUQ KENTANG+ CARROT DAN PUDING ROTI KARAMEL

Dah lama tak letak entri masak-masak kan? Asyik2 entri contest/GA. Kalau korang nak tau, entri contest/GA tu adalah bermakna aku takdak idea/cerita nak distorikan kat sini. Plus digicam antik aku abih bateri (org pakai digicam yang boleh dicharge, aku masih pakai digicam pakai bateri AA 2 bijik, nih kamera kedua aku yang aku beli time aku study dulu lagi dan masih ok sampai sekarang, rasanya dah 7 tahun kot umor kamera tu, sayang ooo)

Gambaq2 yg bakal korang tgk nih tak brapa clear sebab pakai kamera henset. Henset nih plak kdg ok kdg tak ok. Mcm aku jugak. Itu lagi satu sebab aku tak dapek nak berstori kat sini. Masalah poblemnya, bila time nak transfer masuk laptop, tetiba gambaq2 dlm henfon tu ilang, tension aku dibuatnya.

Oklah, tutup cerita tu. Kembali kepada tajuk utama. Cucuq kentang+carrot atau jemput2 kentang+carrot. Biasanya org dok buat cokodok, cucuq jagung, cucuq durian kan? Semua benda alah tu takdak dlm esbok aku, yang ada cuma ubi kentang dan carrot (sbg bhn utama). So, jalan ja la apa yg ada.

Nih la rupanya. Nak resipi? Simple sangat resipi nih.

Cucuq Kentang+Carrot

Bahan-bahan:
3 cwn tpg gandum
1 labu bwg besaq
1 biji cabai besaq
1 btg carrot sederhana besaq
1 biji ubi kentang
garam
air
minyak

Cara membuat:
1. Bwg besaq, carrot, ubi kentang dan cabai besaq dipotong dadu (kecik2).
2. Masukkan tepung, bhn2 yang dipotong dadu, garam dalam satu bekas. Campurkan air perlahan-lahan sampai dapat adunan yang tak brapa likat dan tak brapa cair (agak2 bleh dijemput utk digoreng).
3. Panaskan minyak. Jemput adunan tepung tadi dan goreng hingga keemasan.
4. Sedap dicecah dengan sos cili dan diiringi dgn kopi o panas.

Nih plak aku buat minggu lepas, lambat upload. Puding Roti Karamel. Sedap, tak manis sangat.
Puding Roti Karamel

Bahan karamel:
1/2 cwn gula
5 sudu besar air

Bahan-bahan puding roti:
5 keping roti, yang disapu butter dan dipotong 4.
3 biji telur
1 cwn susu cair
2 cwn air
3 sudu besar gula
1 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh garam

Cara membuat:
1. Buat karamel. Masak dalam periuk tebal sehingga berwarna kecoklatan. Tuang dlm acuan.
2. Susun roti dalam acuan yg ada karamel. Panaskan periuk kukusan.
3. Satukan bahan2 lain, dikacau sebati (seeloknya guna whisk). Nak blend pun boleh.
4. Tuangkan dalam acuan yang ada roti tadi. Kukus selama 20-25 min.
5. Sedap dimakan ketika sejuk.

SELAMAT MENCUBA!

2 comments:

  1. hentam ja la apa yg ada dlm peti ais tu janji buleh jadik cucuq, tak gitu

    ReplyDelete
  2. @MAMASYAZA

    btoi tu kak suzi... janji sedap, bleh jamu family makan...tak gitu kak?

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails