Thursday, December 24, 2009

IBU TAK RISAU LAGI

Agak-agak aunty2 semua la kan, apa yang ibu tak risau lagi...
Kalau tengok pada gambar kat atas tu mesti yang berkaitan dgn ayra kan...
Bagi aunty2 yang biasa jenguk blog nih sure tau pasal masalah 'berry' ayra yang amat kritikal satu ketika dulu...
Sampai kan ibu dah mati akal cari jalan nak bagi sistem perkumuhan ayra berjalan lancar...
Sebab ibu kesian tengok ayra tiap kali nak 'berry' sampai nangis2, dah la 'berry' 4- 5 hari sekali...

Tapi sekarang ibu dah tak risau lagi...
Sebab ayra dah 'berry' hampir setiap hari...
Abih lama pun 2 hari sekali, kira ok lagi la kan kalau nak compare dari dulu...
Dan bahan buangan ayra pun dah ok, tak sekeras dulu...
Ibu lega sangat2...alhamdulillah...

Untuk makluman aunty2 semua sekarang ayra dah tukar susu...
Before this ayra minum Dutch Lady 123...
Sekarang ayra minum Nespray 1+ original...
Mungkin susu nih sesuai dgn ayra than susu yg sblom nih...

Tapi ada lagi satu medium yang membantu proses nih...
Iaitu 'minyak tradisional melayu'...
Tiap hari pagi dan petang ibu akan sapukan kat prot dan betis ayra...
Minyak tu tak panas...
Tapi ia cuma sesuai utk budak 1 tahun ke atas...
Untuk org dewasa lagi sesuai...
Ibu perasan, kalau ibu skip sapu minyak tu ayra mesti skip jugak 'berry' dia...
Nanti ibu akan buat special entri utk minyak tu...
Ibu sendiri pun guna minyak tu tiap hari...
Alhamdulillah spare tyre di prot ibu makin kurang dan jugak memudahkan ibu 'berry'...
Selain tu akan memudahkan kita membuang angin...
Sesuai jugak untuk orang sakit urat atau gout...
Mana tau kalau ada rakan2 blogger ibu yang ada masalah yang sama...
Sebab ini cuma minyak sapu dan ia tak panas...
Bukannya perlu di makan atau di minum...
Harga pun amat berpatutan...
Sekarang nih abah ayra sendiri jadi agen jual minyak tu sebab dah terbukti keberkesanannya di depan mata kami sendiri...
Insyaallah...

3 comments:

  1. ritu damia pun kena cerry..sampai melecet bontot

    ReplyDelete
  2. bagus2...ayra dah dak masalah berry lagi...
    mungkin susu dia la tu kn?

    ReplyDelete
  3. nana: sian kan kalau bebudak kena cerry... kalau semebelit mcm ayra dulu pun masalah besar gak tu...

    izan: alhamdulillah izan... agaknya sebab susu tak sesuai lah kot... dan minyak tradisional melayu tu jugak membantu... alhamdulillah dgn izin allah...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails