Friday, October 08, 2010

POPIA CRAB STICK

Nih semua gara-gara MamaLyna. Terliur tengok entri nih. Nak order kat dia, jauh sangat. So, terpaksa la buat sendiri. Beli segala bahan dan mulakan operasi menggulung. Nih ler rupanya bila dah siap digulung. Comel kan (hehehe, masuk bakul angkat sendiri). Saja try buat 7 ketul je. Nak rasa, kalau sedap nanti buat lagi.

Popia crab stick yang sedang digoreng. Aku pakai crab stick OceanRia.

Tada! Dah siap, tak sabaq nak makan. Nih baru angkat dari dapur.

Tetiba seketul popia tu meletup sampai terpelanting. yang dalam bulatan merah tu adalah crab stick yang dah terkeluar dari gulungan kulit popia (atas sekali, yg nampak putih2 kat tepi tu). Nasib baik tak kena muka aku.

Rupanya ada cara nak buat popia crab stick nih supaya bila digoreng tak meletup. Kalau nak tau, kena la baca entri MamaLyna yang nih. TQ ejan, sedap sangat. boleh buat lagik. Especially bila org mai umah tapi takde benda nak dijamu. Boleh buat popia crab stick nih.

4 comments:

  1. hapee?? popia terpelanting?? oh same kes ngan suziey.com...kesian kt dia smpai terkene minyak panas kt muka...

    so apa cara kalo xmo popia terpelanting ni uols?? sory weols malas ler nk klik2..hahahaha

    ReplyDelete
  2. @Hezesuze

    a'ah, meletup sampai terpelanting n terkeluar isi prot popia tu...

    caranya memula jgn guna crab stick brand KAMI, tu selalu meletup. lagi satu, biarkan crab stik tu kat suhu bilik dulu sblom gulung dgn kulit popia tu. dgn cara nih, air dlm crab stik tu akan kering so tak meletup sebab punca meletup tu adalah air dlm crab stik tu...

    ReplyDelete
  3. wah kak.sedap nmpk .boleh try neh

    ReplyDelete
  4. @Diyana Zulkifli

    mmg sedap... manis je dan yg penting senang dibuat......tapi hati2 bila menggoreng...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails