Sunday, October 17, 2010

CUPCAKE TANPA BUTTER ATAU MINYAK

Khamis lepas aku tetiba nak baking. Pikir punya pikir aku decide nak baking easy cupcake. Sebab tengok resipi sangat senang. Yang penting, tak pakai minyak atau butter. Nak jugak aku cuba sebab biasanya pakai butter atau minyak. Kiranya macam bahan mandatori la. Sekarang dah tak mandatori sebab boleh je buat cupcake kalau takde stok butter. Boleh digantikan dgn shortening. Dan hasilnya.....

Sedap dan gebu. Aku letak hiasan choc chips dgn coklat rice. First aku bakar yang choc chips tu. Bila dah masak cupcake yg ada choc chips tu, ayra trus mintak. Aku bagi sejukkan kejap then suapkan dia. Rupanya bukannya dia nak makan kek sgt. Dia makan tang choc chips tu ja. Memang btol anak ibu nih, hantu coklat. Sebab tu aku tak jemu2 buat coklat kek. Rasa mcm nak buat coklat kek ja esok.

Oh ya, cup tu campur-campur sebab cup yg tinggi tu ada 7 je. Tak cukup so terpaksa pakai paper cup seperti di atas. Korang nak try?

INGREDIENTS

• 2 1/4 cups all purpose flour
• 1 1/3 cups sugar (aku rasa 1 cwn pun dah cukup)
• 3 teaspoons baking powder
• 1/2 teaspoon salt
• 1/2 cup shortening
• 1 cup milk
• 1 teaspoon vanilla
• 2 large eggs

DIRECTIONS

Preheat oven to 350 degrees. Line cupcake pans with paper liners.

Combine flour, sugar, baking powder, and salt in a large mixing bowl. Add shortening, milk, and vanilla. Beat for 1 minute on medium speed. Scrape side of bowl with a spatula.

Add eggs to the mixture. Beat for 1 minute on medium speed. Scrape bowl again. Beat on high speed for 1 minute 30 seconds until well mixed.

Spoon cupcake batter into paper liners until 1/2 to 2/3 full.

Bake for 20 to 25 minutes or until toothpick inserted in center comes out clean.

Cool 5 minutes in pans then remove and place on wire racks to cool completely.

Once cupcakes are completely cooled, frost with your favorite frosting recipe or decorate as you desire.

Aku copy resipi dari sini. TQ!

SELAMAT MENCUBA!

11 comments:

  1. nyum,nyum..sedapnye... :)

    ReplyDelete
  2. errmmm sedap tu, berseri2

    ReplyDelete
  3. boleh terai gak ni

    ReplyDelete
  4. clap3x! hehehe,td kt nona tgk cara buat eskrem,mcm nk try je

    ReplyDelete
  5. @Nad @ MamaZakwan

    mmg sedap nad tapi pakai butter lagi sedap...

    ReplyDelete
  6. @MAMASYAZA

    org kalau pakai mekap lawa2 pun berseri2 jugak kan *wink* (jgn la mekap yg lain mcm, tu konfirm tak naik seri, ilang seri ada la)

    ReplyDelete
  7. @nur

    silakan nur... nanti komen ye, sedap ke dak...

    ReplyDelete
  8. @mama_umar_maryam

    ros tgk jugak... teringin nak buat jugak... tapi tak sempat salin resipi, ayra tgh meragam tadi...

    ReplyDelete
  9. wah menarikss bole try ni

    ReplyDelete
  10. wah pandainye uols buat cc tu...mesti sedap kan...

    ReplyDelete
  11. sedapnya...bleh pos sket..hehe

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails