Thursday, February 12, 2009

NOVALAC IT

Start dari bulan lepas, ayra dah start minum susu botol...
Memula aku sambung bg Morinaga, yang dia minum masa dlm pantang dulu...
Prot ayra mmg tak sesuai dgn susu tu, 5 hari x membuang...
Dah keras perut dia...
Nak tukar susu soya, takut jadi mcm dulu...
Start tukar susu NURSOY yang dia xmau isap botol langsung...
Sudahnya aku kena ulang2 alik gi bf dia...
Bukan setakat xmau isap susu formula, botol pun dia xmau isap...
Kalau pam susu bdn masuk botol pun dia xmau...

Masa dia sembeli 5 hari tu, bwk ayra gi klinik...
DOC suggest susu NOVALAC (IT range)... rumusan utk sembelit...
Siap dpt sample...
Balik rumah, try bagi ayra isap...
Alhamdulillah, dia isap abis 2 oz (okla kan, sbb sblom nih langsung dia xmau susu formula)...
Esoknya trus dia membuang, susu tu sesuai dgn perut dia...

Sampai skrg still dgn susu nih...
Tin 400g, RM27...
Dan cuma ada di farmasi, xdak dijual di supermarket...

NOVALAC IT -CONSTIPATION
Novalac Increased Transit (IT-Constipation) formula relieves the discomfort of constipation by producing softer stools which form more frequently and can pass through the body more easily. It contains increased lactose and decreased casein.


Ingredients
(IT-Constipation) contains increased lactose and reduced levels of casein to help prevent constipation plus increased magnesium and an optimal calcium:phosphorus ratio 2:1 (which helps soften stools).

Purpose/Usage
The effects of constipation
There is not always a clear reason for constipation in infants. They may be getting insufficient fluids, for example on a warm day when its fluid needs are greater - or constipation could simply arise from changing from breast milk to formula. Constipation is characterised by changed or infrequent bowel movements. There may be pain when this happens as the stools can be larger than normal and hard, and the infant's stomach can become bloated with crampy pain. Constipation should be addressed as it can lead to complications, for example haemorrhoids. Changing to a specialised anti-constipation formula is a natural way of improving constipation without resorting to laxatives, which can have undesirable side-effects and are often not indicated for use in infants.

How Novalac Increased Transit (IT-Constipation) helps
With Novalac Increased Transit, stools become softer, larger and more frequent and the rate of movement through the infant's digestive system is increased. The formula contains increased lactose, which reduces pH to stimulate intestinal motility and raises osmotic load to increase water content of the stools and increase transit time. It also has reduced casein to encourage gastric emptying, increased magnesium and a high calcium:phosphorus ratio which assists with softening the stools. Constipation is gently relieved without harsh laxatives. Novalac Increased Transit formula is nutritionally complete, and can be used even once constipation is resolved.

** yang pasti, susu nih from paris, so x terlibat dgn israel. Allahu akbar!!!

35 comments:

  1. ooo ayra dah ++nga susu formula ker?elman masih full bf lagi..hope sampai setahun la.tp skrng saya cam dah malas nak pam2 ni..harapkan stok yg adoo jer la..nampaknya kena start pam balik ni..

    ReplyDelete
  2. susu bdn, ayra xmo isap thru botol... dia nak ori punya ja...

    ReplyDelete
  3. huhu ayra kecik2 dah celik IT.... kompem beso sesok genius nih... ;)

    ReplyDelete
  4. ros,baby dah besaq no..ok la lama jugak ayra menyusu badan..anak aku, si naufal nyusu kejap ja..dlm 2 minggu mcm tu..then x mau dah..sekarang keep on dengan susu formula ja..ops,klu free jengok la blog aku yek..riyuzi.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. kak tety, mintak2 gitu lah... hehehe...

    riyuzi, ayra still dgn susu bdn skrg nih, cuma campuq dgn susu novalac tu ja... kalau aku ada, dia nak susu bdn jek... orait, nanti aku jenguk...

    ReplyDelete
  6. bru ja beli td ni search pasai susu ni jmpa dekat blog ni.. anak kita bru umur 26 hari.. bagi susu NAN 1. dia 3 4 ari xberak2.. tu yg g tny farmasi.. dua farmasi tny dua2 cerita yg sama. so beli dah susu ni.. blk kerja jap lagi nk bg susu ni dekat anak.. dah call wife stop NAN bg BF dl sementara blk kerja ni..

    ReplyDelete
  7. @din

    insyaallah poblem anak tu akan setel sebab susu novalac IT nih mmg rumusan special utk sembelit...harap2 baby awak akan ok...

    ReplyDelete
  8. Anonymous6:00 PM

    sayer br nak try susu novalac ni....betul ke menjadi ni....mcm tak yakin je.....
    kesian kat anak dah 2 3 hari tak buang....
    kerap sgt pi klinik...

    ReplyDelete
  9. Anonymous5:29 PM

    apa beza novalac it constipation ngan novalac it grow??? sbb bby saya 1yr10month minum susu novalac it grow (masalah sembelit) dan doktor suggest kan susu tu...

    ReplyDelete
  10. @Anonymous

    susu memang rumusan khas untuk sembelit... anak saya memang sesuai dgn susu nih... cubalah dulu...tak salah mencuba kan? mudah2an sesuai jugak utk baby awak...

    ReplyDelete
  11. @Anonymous

    awak, novalac IT constipation tu utk baby bwh 1 year (setahu saya la) dan IT grow tu utk 1 year and above... kedua2nya rumusan khas utk sembelit...

    ReplyDelete
  12. Anonymous9:15 AM

    anak sy kena breast milk joundis.smpi hari ke-24 still tinggi kuning dia. tmbh2 lagi susu sy kurang.try bg susu formula babelac baru kuning dia turun byk.masalah lain plak dtg..2-3 hari x leh membuang.gi farmasi n try novalac. alhamdulillah, setiap hari dia membuang..tq novalac it!!

    ReplyDelete
  13. Anonymous11:26 AM

    dear, nak tanye baby saya sembelit gak, and dah try novalac it nieh.. and skang popo dia dah ok...emm berapa lama kita bleh guna susu nieh???? sampai dia besar ker @ bila dia dah ok kita bleh tkr susu lain??? tolong sis advice ekkk...

    ReplyDelete
  14. @Anonymous

    mcm saya dulu, saya gunakan susu nih kejap je... bila poo poo my daughter dah ok, saya tukarkan ke susu lain... alhamdulillah lepas tu, poo poo dia trus ok... kalau lepas poo poo ur baby dah ok,awak tukar ke susu lain dan kemudian dia sembelit lagi, awak kena tukar ke novalac IT dia semula... bergantung kepada bdn ur baby... itu yg saya tahu... ;-)

    ReplyDelete
  15. Anonymous9:24 AM

    sy pun br nak cuba susu novalac it ni coz anak sy ni payah betul nk membuang.doc ada suggest frisolac.susu ni untuk baby sembelit gak.baby minum tiap2 hr membuang tp masalahnya keras pulak.try pulak bg mamex gold.pun sama.doc ada bg sirup lactulose.still sembelit gak.sy sampai tensen sbb dah cuba susu nan pro,dumex,anmum,nursoy,bio-lac,tp baby tetap sembelit.sian bby br 2 bulan dah sembelit.hr ni soh husband p beli novalac pas bc kat blog ni.harap2 ok la.

    ReplyDelete
  16. @Anonymous

    insyaallah lepas nih anak awak akan senang membuang air besar...

    ReplyDelete
  17. Anonymous9:23 AM

    anak sy pn sembelit setelah dh try 3 jnis susu..memg rs nk nangis tgk dia meneran xbleh nk mbuang..memg xsampai ht tgk..alhamdulillah setelah diperkenalkan dgn Novalac IT di farmasi anak sy dh senang mbuang...

    ReplyDelete
  18. Anonymous3:06 PM

    nak tanya la..berape harga Novalac IT tin yg 400g? mane nk dptkannye selain dr farmasi..?

    ReplyDelete
  19. @Anonymous


    sekarang nih saya tak tau plak brapa hrganya...maybe dah RM30++... kat supermarket takda jual susu nih... kat farmasi je ada...

    ReplyDelete
  20. salam saya nak tanye ape beza novalac it rumusan bayi & rumusan khas

    ReplyDelete
  21. afzan yusof10:32 PM

    salam, sayer baru bergelar ibu ujng bln 4 lepas, sayer akan mula bekerja ujung bln 7 nie jadi sayer mula beri anak sayer susu formula, mula2 ok dia buang air besar tapi sejak 2 minggu lepas dia susuh buang air besar sampai kena bg ubat kat dia, cian kat dia. ader terbaca tentang susu novalac it nie nak try bg kat dia, moga2 senang dia buang air besar. nak tanye macam maner cara bancuhan susu nie eh? boleh bg berapa kerap eh?

    ReplyDelete
  22. afzan yusof11:24 AM

    salam nak tanya berapa kali nak bg susu ni sehari eh? mcm maner dengan bancuhannyer eh?

    ReplyDelete
  23. Anonymous7:00 PM

    novalac it lebih ok daripada frisolav comfort ke? baby saya jugak tak keluar keluar ni...risau betul...

    ReplyDelete
  24. Baby sy dah 3 bln. Sy dan isteri pening kepala skrg ni sbb sejak 2 bln kebelakangan ni dia ada masalah kembung. Selama sebln kami bg dia S26 (doktor cdgkan sbb dia kecik sgt. Lahir 2.5 kg aje). Masalahnya sembelit. Lps tkr pd mcm2 susu, kembung bkn main teruk lg. Last2 5 hr lps kami bg dia isomil (susu soya). Suka btl dia. Tp skrg ni dah nak masuk 3 hr tak buang air besar. Dia pun dah mula nmpk tak selesa. Blh bg pndgn.

    ReplyDelete
  25. @Mohd.Nizam Yahya

    En Nizam, saya bukannya pakar tapi saya cuma berkongsi pendapat. cuba tukar kepada Novalac IT nih sebab setakat yang saya dengar, alhamdulillah semua baby suka dan sesuai dgn Novalac IT. Saya juga berckp atas pengalaman sendiri. Kesian sangat bila baby sembelit, sakit. Gunalah sekurang2nya 6 bulan ke 1 tahun, bila dia dah buang air besar dgn stabil bleh ja tukar kepada susu lain. Saya sendiri buat mcm tu sebab Novalac IT agak costing dan baby saya time tu sangat kuat menyusu. Insyaallah dengan izin Allah...

    ReplyDelete
  26. Anonymous5:04 PM

    baby saya 1bulan 19hari tapi dalam jaundis lagi,saya cuba bagi susu formula amum tapi berak die keras sampaikan keluar darah....saya ada terbaca blok ni dan mengambil keputusan membeli susu novalac it,tapi saya ingat tahu bagaimana membancuh susu tersebut sebab saya tidak berjumpa dengan doc....katakan susu 2sudu air 3mil ok tak...dan saya ingin tahu susu novalac ni boleh menambahkan berat badan anak saya tak...harap balas saya ingin mengetahui nye dan bertukar pendapat terima kasih

    ReplyDelete
  27. @Anonymous

    Salam, saya bersimpati dgn apa yg baby awak alami. tapi saya mohon maaf sebab saya tidak pasti dgn sukatan susu novalac IT. kebiasaanya setiap susu ada tertulis sukatan air dan susu di tin/kotak/plastik pembungkus. Harap awak dpt periksa tin susu tersebut. berat badan pula bergantung kepada setiap bayi. semoga masalah baby awak akan dpt diselesaikan...

    ReplyDelete
  28. Anonymous3:14 PM

    Susu Novalac IT memang baik untuk melegakan masalah sembelit di kalangan bayi dan kanak2. Anak saya berusia 1 tahun 7 bulan dan seringkali saya tukar jenama susu bermula dari Similac, Anmum, Lactogen, Snow, Dutch Lady,S26 Progress Gold dan akhir sekali Dugro Fruit & Vege. Walaupun minum air kosong dan makan buah buahan setiap hari, anak saya masih juga susah nak buang air besar. Mujur la pada satu hari semasa saya nak beli ubat di farmasi, pekerja di sana mengesyorkan agar saya try beli Novalac IT. lepas sehari duaminum susu ni, anak saya dah dapat buang air besar dengan mudah dan tak perlu menangis lagi...

    ReplyDelete
  29. Anonymous8:49 PM

    I know this web page gives quality depending posts and additional material, is
    there any other site which offers such things in quality?
    Feel free to visit my blog post : Forex Trading Strategies

    ReplyDelete
  30. Anonymous5:39 AM

    Yes! Finally something about applying online jobs.
    My weblog : online fashion jobs

    ReplyDelete
  31. Anonymous10:05 AM

    After going over a few of the blog articles on your website,
    I truly like your way of writing a blog. I added it to my bookmark website list and
    will be checking back in the near future. Take a look at my website too and let me know what you think.
    Feel free to surf my web-site : online work from home jobs

    ReplyDelete
  32. Anonymous2:58 PM

    baby saya 1tahun 9bulan dia juga sembelit saya sudah cuba beberara jenis susu dan uban masih sama sekarang saya nak cuba novalac it grow bolehkan saya cuba tanpa tanya dokter?

    ReplyDelete
  33. Anonymous6:44 AM

    This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails